Rabu, 5 September 2012

Knitting

Knitting atau mengait jarum dua adalah salah satu cabang kait mengait jugak ni. Saya hanya tau kait jarum satu atau crochet tapi teringin sangat nak belajar knitting ni. Puas lah study kat youtube, asyik bukak balkik tak jadi. Istilah dia pun banyak jugak yang perlu di hafal hehehe.

Perkara asas yang perlu ada untuk knitting adalah sepasang jarum knitting. Oleh kerana saya takde lagi jarum knitting, maka kita guna alternatif lain iaitu  lidi sate !


Mulanya saya guna benang nona tapi susah skit sebab berbulu asyik sangkut kat lidi sate tu hahaha. Kemudiaan saya guna benang import yg ada baki skit. Baru ok hahahaha. Utk 1st time tak tau camne buat pendek dulu.


Mula-mula susah jugak. Ada dekat 6-7 kali saya try and error. Hahaha last-last jadi jugak. Best plak knitting ni. Esok mau beli jarum knitting la :D


5 ulasan:

Cik Ina Do Do Cheng berkata...

marina, cik ina suka nak belajar kait guna jarum dua cam ni. kat mana beli jarum tu.buatlah tutorial.selalu cik ina kait jarum satu je.

marinahunny berkata...

esok saya baru nak pi belli jarum tu. cik ina nak ke nanti saya belikan sekali. cik ina pun kait jugak ke..heehe best2 :)

Jaw @ MyGamanBorNeo berkata...

wah ... sekarang mengembangkan bakat mengait jarum 2 pula. dekat kedai yg selalu saya beli benang ada ajar benda ni free tapi sampai karang masih belum ada kesempatan mau belajar. gaknya se

marinahunny berkata...

hehhe entahlah linda rasa nk bljr mcm best je hehehe

uni_mayang berkata...

salam kenal. saya mayang dari padang, indonesia.
saya tertarik kepada artikel cik ni karena saya juga sedang tertarik pada knitting ini.
saya pun macam cik juga. cari video di youtube. saya punya benangnya tapi tak ada jarum. saya pun sepemikiran juga dengan cik yaitu memakai tusuk sate. tapi saya masih mencoba-coba. sebab hasil rajutan belum bisa dikatakan jadi. saya masih harus belajar lagi